DIMENSIUNE TEXT
MARIRE FONT MICSORARE FONT RESETARE FONT
Antet pagină

Prima paginăPrezentare UAT-uri

Prezentare UAT-uri


       Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), īn conformitate cu prevederile Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, modificată, si ale Hotărârii Guvernului nr.139/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării nr.195/2006, modificată, sprijină fundamentarea si implementarea politicii de descentralizare a Guvernului.

       Potrivit art. 9 din Hotărârii Guvernului nr.139/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării nr.195/2006, MDRAP are obligația de a elabora sistemul de monitorizare și evaluare a standardelor de calitate și cost, și īn contextul aprobării Strategiei generale de descentralizare prin Hotărârea Guvernului nr. 229/2017, transferul de competențe de la nivel central la nivel local este coroborat cu elaborarea, sau după caz, actualizarea standardelor de cost și de calitate īn furnizarea serviciilor publice descentralizate..

       Pentru realizarea acestui deziderat,MDRAP a dezvoltat o platformă informatică (https://salt.gov.ro) prin intermediul căreia se colectează date la nivel național, īn vederea fundamentării propunerilor de standarde de cost și de calitate pentru furnizarea serviciilor publice, precum și a monitorizării și evaluării acestora.

       Această platformă permite actorilor relevanți să acceseze date, indicatori, statistici īntr-un mod intuitiv, pentru a monitoriza și evalua eficient livrarea serviciilor locale și capacitatea UAT.

       Platforma informatică SALT este construită pe structura sistemului de clasificare SIRUTA. Astfel sunt definite īn cadrul ei următoarele tipuri de clasificare teritorială:

        - regiuni de dezvoltare

        - județe

        - municipii

        - orașe

        - comune

        - sectoarele municipiului București

        Toată funcționarea platformei informatice este organizată īn jurul acestei structuri realizată pe baza sistemului de clasificare mai sus menționat.

        Accesarea platformei īn vederea introducerii de informații sau actualizării acestora se face pe bază de cont utilizator, unic pentru fiecare UAT.

        Accesarea platformei īn vederea introducerii de informații sau actualizării acestora se face pe bază de cont utilizator, unic pentru fiecare UAT.

        O categorie specială de utilizatori o reprezintă unitățile de īnvățământ și unitățile medicale de pe raza UAT-ului, care de asemenea au conturi unice de acces doar pentru introducere de informații īn secțiunea de colectare, pe durata sesiunilor de colectare.

        Prezentarea informațiilor colectate din diverse surse (INS, Observatorul Teritorial, ONRC, MFE, MS, MEN, alte instituții depozitare de date) sunt prezentate īn profilul public UAT. Acest profil are ca scop caracterizarea unui UAT din mai multe puncte de vedere pentru a oferi o vedere de ansamblu asupra dezvoltării acesteia. Sunt disponibile date de contact ale UAT-urilor precum și informații despre primari, viceprimari, președinți de consilii județene și vicepreședinți.

        O altă funcționalitate a platformei o reprezintă modulul de colectare date, modul care permite definirea de formulare personalizate, pentru fiecare tip de utilizator, pe domenii de interes (educație, sănătate, capacitate administrativă, cultură, tineret și sport, ordine și siguranță publică și evidența persoanelor, administrarea domeniului public și privat al unităților administrativ teritoriale, asistență socială, servicii comunitare de utilități publice, gestionarea spațială a teritoriului).

        Ultima funcționalitate o reprezintă modulul de comparare și afișare a datelor disponibile īn platformă. Astfel, se pot selecta informații și UAT-uri care se pot compara și afișa īn mod tabelar sau pe hartă.

        Asociat platformei de colectare SALT este un server de mail care permite comunicarea dintre platformă și utilizatorii acesteia, prin intermediul unor adrese de e-mail specifice.

        Punctul de suport tehnic este asigurat prin intermediul adresei de email tehnic[at]salt.gov.ro, sprijinul specific domeniilor pentru care se colectează date este asigurat prin intermediul adreselor fiecărui domeniu īn parte. Toate aceste informații sunt disponibile īn ghidul utilizatorului, disponibil pe site la adresa:

        https://salt.gov.ro/_uploaded/Ghid_utilizare_SALT_mai_2018_final.pdf

        Structura platformei este flexibilă permițând adăugarea de informații, actualizarea informațiilor existente, īn acest fel devenind un puternic instrument īn activitatea administrației publice locale.

 

 

 

 

Condamnă corupţia cu un simplu telefon. Sună la 0800.806.806 şi semnalează un caz de corupţie.

 

sus